Joost Baars, ‘Binnenplaats’

9789028261877

Joost Baars over ‘Binnenplaats’

Baars

In het tv-programma VPRO Boeken van 19 maart 2017 had Jeroen van Kan het met schrijver Joost Baars over zijn poëziedebuut ‘Binnenplaats’ – het gesprek begint op minuut 17:30.

Joost Baars leest in dit interview ook zelf een gedicht voor uit de bundel:
kosmologie van een tapijt (p.7) – minuut 25, je kunt de tekst meelezen op meander.nl of op de foto genomen op het Kunstenfestival Watou 2017. Het gedicht lag er … op de grond.

(klik op de foto en klik dan nog eens op de foto om die te vergroten)

WP_20170901_11_49_24_Pro
+++

Nog enkele gedichten uit ‘Binnenplaats’

 • De dichter leest zelf ondanks wat ik van Jou (p. 14) – de tekst staat op meander.nl

 • ach, ganzen van de flevopolder (p. 70) – met een analyse van Eric van Loo op ooteoote.nl.
 • dode hond (p. 38) op neerlandistiek.nl.
 • tom waits (p. 35) op athenaeum.nl/.
 • antivogel, jij met in mijn taal geen naam,  (p.78) & de bureaulamp in mijn kamer (p. 18) op Samplekanon.nl.
 • het geritsel van bomen is (p. 11) & soms vliegt in Jou een parkietje (p.31) op yesthevoid.wordpress.com.
  Op die webpagina kun je ook een podcast met een  lang interview met Joost Baars beluisteren. Joost Baars leest in dat interview het gedicht het geritsel van bomen.
 • Lees hier de 6 ‘Sonnets of desolation’ van Gerard Manley Hopkins die Joost Baars vertaalde in deze bundel. Gedichten die je eigenlijk ook moet beluisteren: Carrion Comfort (met tekst). Of verkies je deze versie – volgens de excentrieke maker een uitstekende remedie tegen stress?

Nominatie VSB Poëzieprijs 2018 – WINNAAR!!

VSBPoezieprijs2018

Na een nominatie voor de Cees Buddingh’-prijs – de prijs ging uiteindelijk naar Röntgenfotomodel van Vicky Francken – is de bundel ook genomineerd voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs 2018.

“De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige dichtbundel van het voorgaande jaar met € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen.” De uitreiking is op 25 januari 2018.

Recensies

Er zijn opvallend veel recensies van deze dichtbundel op het internet te vinden.

 • Baars biecht op, dat de eerste afdeling van de bundel ontstond, doordat hij niet zozeer tegen zichzelf, maar tegen de binnenplaats onder zijn balkon was gaan praten: “Dat is natuurlijk een tot mislukken gedoemde conversatie. Je kunt dan twee dingen doen. Je kunt zeggen: nou, dat was dwaasheid, laat ik er maar mee ophouden en iets nuttigs gaan doen. Je kunt ook koste wat kost in de conversatie blijven. Dan komt vanzelf de gedachte dat je het eigenlijk tegen iemand of iets anders hebt. In die reeks is dat de ‘Jij’. Met hoofdletter.” (…)
  De tweede afdeling, ‘Meer dan aan elkaar’, bevat een aantal losse gedichten, waarin evenals in de eerste afdeling eens sterk filosofische inslag aanwezig is. (…)
  (…) de derde afdeling (…) betreft vertalingen van de negentiende-eeuwse dichter Gerard Manley Hopkins. (…)
  De laatste afdeling heet ‘Dal van Spoleto’. Dankzij het boek van Hélène Nolthenius begon bij mij direct het belletje van Franciscus van Assisi te rinkelen. Baars schetst in deze afdeling een aantal vogelportretten. Soms spreekt hij, net als de heilige, de vogels toe. Op andere momenten spreken de vogels juist tegen de beschouwer.
  Eric van Loo, meandermagazine.net
 • Zijn debuut is persoonlijk en diepzinnig, kwetsbaar en geëngageerd, en zijn gedichten zijn zorgvuldig en doordacht.
  Justin Waerts, Tzum
 • ‘Binnenplaats’ van Joost Baars (1975) schept een besloten ruimte, een kloostertuin in taal, waarin een ik in gesprek gaat met een Jij wiens fundamentele onbereikbaarheid stelselmatig wordt benadrukt. Aanleiding tot het gesprek is, zo blijkt al uit het eerste gedicht, het feit dat ’s dichters vrouw na een hartstilstand ternauwernood aan de dood is ontkomen. De ingrijpende ervaring van bijna-verlies vraagt om een magische reactie, een indringend zingen om het leven te bevestigen, en zoals Orpheus zich tot Hades richtte, tracht Baars’ protagonist in contact te komen met de alom Aanwezige die er niet is (…)
  Piet Gerbrandy, De Groene Amsterdammer
 • ‘Binnenplaats’ is een bundel die imponeert. De weelderige artistieke en filosofische referenties en de soms abstracte poëtische gedachten maken van de gedichten tijdens een eerste lectuur een harde noot om te kraken, maar wekken bij daaropvolgende lezingen vooral ontzag voor de belezenheid en de veelzijdigheid van de dichter. Bovendien, en ter afsluiting dient dit gezegd te worden: Baars’ gedichten zijn soms ook verrassend grappig én romantisch.
  Bram Lambrecht, deReactor.org
 • De gedichten vragen traagheid, dan pas ontvouwen de verschillende lagen zich als sluiers voor je oog. Waren er maar meer debutanten als Baars, debutanten die niet kiezen voor de snelle bevestiging van hun schrijverschap op jonge leeftijd. Het had mij al een hoop slechte debuten bespaard. Baars is een dichter die ik zal blijven volgen. ‘Binnenplaats’ is een belachelijke goed debuut.
  Aloys Vonckx, aloysvonckx.wordpress.com

Vijf gedichten geanalyseerd

Extra
Neem ook een kijkje op de website van de dichter.

Advertenties